16:09 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11391
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su postojali pokušaji da se Rusija obuzda, da joj se ne dozvoli da se razvija iznutra, kako bi se vukli konci i upravljalo zemljom.

  „Činilo mi se da će, nakon što je Sovjetski Savez prestao da postoji, ideološke protivrečnosti sa Zapadom nestati i da će doći vreme opšteg blagostanja. I tek kad sam postao direktor FSB-a i kada sam počeo da čitam tajne izveštaje i tajne materijale, postalo mi je jasno da sa nama često igraju nepošteno“, rekao je Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

  Intervju sa predsednikom Rusije urađen je u Sočiju 2019. godine.

  „U osnovi te igre je pokušaj da se, u najmanju meru, Rusija obuzda, da joj se ne dozvoli da ojača iznutra, da se drži u tako poluraspadnutom stanju kako bi mogli da se vuku konci i njome upravlja“, precizirao je ruski lider.

  Na pitanje da li su presudni bili događaji u Ukrajini, on je odgovorio da se radi o događajima na Kavkazu.  

  Poređenje sadašnje Rusije sa zemljom od pre 20 godina

  Predsednik smatra da se Rusija kardinalno promenila u poslednjih 20 godina.

  „Pre 20 godina, svi to dobro znamo, samo ne volimo da pričamo o tome, zemlja se nalazila na vrlo opasnoj granici mogućeg kolapsa, urušavanja, ekonomija je bila u teškom stanju, nezaposlenost je bila užasna, velika, 40 odsto građana živelo je ispod granice siromaštva“, podsetio je Putin.

  On je konstatovao da se „inflacija 1990-tih i početkom 2000-ih merila u desetinama ili čak stotinama procenata, rezerve su iznosile 9,5-12 milijardi dolara, a dug – 124-145 milijardi dolara. Bilo je veoma teško i ljudima je bilo vrlo teško“, naglasio je predsednik.

  Red ispred prodavnice tokom ekonomske krize u SSSR-u 1990-tih godina
  © Sputnik / Юriй Abramočkin
  Red ispred prodavnice tokom ekonomske krize u SSSR-u 1990-tih godina

  Prema njegovom mišljenju, ljudima ni sada nije lako, ali nema više situacije kada su kasnile penzije, a plate nisu isplaćivane godinama. I sada se dešavaju greške, ali ništa tako velikih razmera, objasnio je ruski lider.

  „Ipak je prilično promenila situacija. Ovo je, praktično, druga zemlja“, uveren je predsednik Rusije.

  „Obnovili smo vojsku, a Rusija je zauzela dostojno mesto u međunarodnim poslovima“, istakao je Putin.

  Tagovi:
  Rusija, obuzdavanje, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga