19:16 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 990
  Pratite nas

  Fregata Crnomorske flote „Admiral Makarov“, koja je naoružana krstarećim raketama „Kalibar“, izvodi planirani prelaz iz Sevastopolja u Sredozemno more i priključiće se stalnoj postavi ruske ratne mornarice u regionu, saopštila je pres služba Crnomorske flote.

  „Fregata 'Admiral Makarov' Crnomorske flote počela je da prolazi kroz crnomorske moreuze Bosfor i Dardaneli u pravcu Sredozemnog mora. Brod će ući u sastav snaga stalne postave mornarice“, navedeno je u saopštenju.

  Ističe se da je reč o već drugom prelasku posade broda iz Crnog u Sredozemno more ove godine.

  „Admiral Makarov je već treći patrolni brod iz programa 11356, pored „Admirala Grigoroviča“ i „Admirala Esena“ — fregate visoke autonomije plovidbe namenjene za dugačka krstarenja, koje su stupile na dužnost u poslednjih 35 godina.

  Ovi brodovi namenjeni su za borbe protiv nadvodnih i podvodnih ciljeva, za odbijanje napada neprijateljske avijacije, kao i za gađanje kopnenih ciljeva visokopreciznim naoružanje. Samim tim je izuzetno zgodna za korišćenje u antiterorističkim operacijama.

  Ranije je načelnik pres službe ruske Crnomorske flote Aleksej Ruljev izjavio da je Rusija u Sredozemno more poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama „Kalibar“. On je precizirao da se radi o fregatama „Admiral Makarov“ i „Admiral Grigorovič“ koje su opremljene visokopreciznim naoružanjem – raketnim kompleksom „Kalibar-NK“.

  Takođe je podsetio da se u Sredozemnom moru već nalazi fregata „Admiral Esen“, koja je tamo još od decembra prošle godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crnomorska flota, fregata
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga