16:00 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 860
  Pratite nas

  Stari Arbat je jedna od najstarijih moskovskih ulica, koja i danas čuva duh prošlih vremena. Smatra se simbolom prestonice gotovo isto kao Kremlj, Crveni trg i Crkva Vasilija Blaženog. Ovde su živele moskovska aristokratija i inteligencija, kao i sovjetska elita.

  Arbat je poznat još od 16. veka, od vremena vladavine Ivana Groznog. Dugo su tu živele zanatlije i trgovci, a bili su tu bazirani i carevi vojnici.

  Veliki moskovski požar 1812. godine drastično je promenio izgled Arbata — na mestu nekad drvenih kuća plemići su sazidali sebi vile.

  Ovde je živeo i najveći ruski pesnik Aleksandar Puškin. Prekoputa kuće u kojoj je stanovao, postavljena je i skulptura koja predstavlja trenutak kada je Puškin posle venčanja u crkvi u iznajmljen stan na Arbatu doveo svoju mladu ženu Nataliju Gončarovu.

  Šetalište Stari Arbat u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Ovde je živeo i najveći ruski pesnik Aleksandar Puškin

  Nataliji je u trenutku venčanja bilo 18 godina, a Puškinu 31. Samo šest godina kasnije pesnik je preminuo od rana zadobijenih u dvoboju s francuskim plemićem Dantesom braneći njenu čast.

  Puškin i Gončarova su ovde proveli prva tri meseca svog bračnog života, a potom su se odselili u Carsko Selo kod Peterburga.

  Kasnije je stan u kome je živeo Puškin iznajmio i mlađi brat Petra Čajkovskog, a čuveni kompozitor je ovde često dolazio i noćevao.

  Šetalište Stari Arbat u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Svako zdanje na Starom Arbatu ima svoju istoriju i priču

  Jedan od simbola moskovskog Arbata je i restoran „Prag“ iz kasnog 17. Veka. Celu zgradu je trgovac Semjon Tararikin celu zgradu osvojio u partiji bilijara i tu je napravio jedan od najotmenijih restorana u Moskvi.

  „Prag“ je postao omiljeno mesto inteligencije i boema. Ovde je Anton Čehov proslavio premijeru svog „Galeba“, Lav Tolstoj je ovde čitao poglavlja iz svog romana „Uskrsnuće“, a Ilja Rjepin je održao banket kako bi proslavio restauraciju svoje slike „Ivan Grozni i njegov sin“, koju je 1913. na tri mesta probio nožem izvesni Abram Balašov, jer nije bio zadovoljan kako je prikazan car. Tu su navraćali i Bunjin, Gorki, Jesenjin i drugi znameniti ljudi.

  Upravo ovde je nastala i čuvena čokoladna torta „Prag“, veoma popularna u Rusiji još od sovjetskog doba.

  Šetalište Stari Arbat u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Stecište uličnih muzičara i slikara, omiljeno mesto Moskovljana i turista

  Svako zdanje na Starom Arbatu ima svoju istoriju i priču. Ulica je oduvek odisala nekom posebnom atmosferom. Bila je puna knjižara, radnjica i tezgica, gde su arbatske lepotice kupovale francusku kozmetiku, parfeme i obuću. Danas je to stecište uličnih muzičara i slikara, omiljeno mesto Moskovljana i turista.

  Na Starom Arbatu se nalazi veliki broj muzeja, pozorišta, restorana, kafića i suvenirnica.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga