03:09 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11136
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je građane Rusije da izađu sutra na glasanje o izmenama Ustava.

  „Sutra je glavni dan glasanja. Molim svakoga da kaže svoju reč. Svaki glas je važan“, poručio je Putin u obraćanju građanima.

  Putin je istakao da građani Rusije daju glas za zemlju u kojoj žele da žive, a izmene Ustava će stupiti na snagu samo ako ih narod odobri.

  „Ne glasamo za puke izmene izražene u jasnim pravnim normama. Glasamo za zemlju u kojoj želimo da živimo. Sa savremenim obrazovanjem i zdravstvenom zaštitom, sa pouzdanom socijalnom zaštitom građana. Sa efikasnom vlašću koja je u službi društva. Glasamo za zemlju za koju radimo i koju želimo da predamo našoj deci i unucima“, poručio je Putin.

  Predsednik Rusije je izrazio uverenje da svako na taj način pokazuje da misli pre svega na svoje bližnje i oslanja se na vrednosti koje objedinjuju sve građane.

  „A to su istina i pravda. To je poštovanje prema radnom čoveku, prema ljudima starijih pokolenja. To je porodica i briga o deci. O njihovom duhovnom vaspitanju. Izmene Ustava – ako ih budete podržali – jačaju te vrednosti i principe kao najviše, bezuslovne ustavne garancije“, rekao je Putin.

  Glasanje je počelo 25. juna, a Putin je rekao da je tako učinjeno da bi se zaštitilo zdravlje ljudi dok traje pandemija virusa korona.

  Predsednik Rusije se obratio građanima putem TV iz Tverske oblasti gde je otkriven memorijal Sovjetskom vojniku.

  Izmene Ustava RF

  Predsednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona koji je dao Putin. Istog dana predlog je odobrio Savet Federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

  Tagovi:
  izmene, Ustav, glasanje, Vladimir Putin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga