04:40 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  178368
  Pratite nas

  Specijalni predstavnik američkog predsednika za pitanje naoružanja Maršal Bilingsli nazvao je „užasnim“ ruske projekte raketa „Burevesnik“ i „Posejdon“.

  „Mi smo više puta upozoravali da su "Burevesnik" i "Posejdon“ užasni projekti. Nije bitno da li je Rusija odgovorna ili ne za poslednji incident. Ovo ukazuje da bi Rusija trebala da odloži ove projekte u fijoku. To je bacanje velikog novca. Oni nisu obuhvaćeni sporazumom START-3. Naredni sporazum bi trebalo da ih obuhvati“, saopštio je Bilingsli, komentarišući pisanje „Forbsa“ da su Šveđani nedavno otkrili povećanu radijaciju koja bi mogla nastati usled testiranja jedne od raketa.

  U maju je Bilingsli izjavio da Rusija treba da prekine pet novih programa: „Kindžal“, „Sarmat“, „Avangard“, sistem „Posejdon“ i „Burevesnik“.

  Krajem prošle nedelje jedan broj medija je objavio da su početkom juna organi za nuklearnu i radijacionu bezbednost Švedske, Norveške i Finske zabeležili u atmosferi iznad teritorije Severne Evrope manja koncentracija radioaktivnih izotopa koji imaju takozvano reaktivno poreklo.

  Tagovi:
  Posejdon, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga