13:12 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3423
  Pratite nas

  Rusija ne isključuje mogućnost da bi nakon izlaska SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu, mogle da ih prate i druge države, rekao je zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov.

  „Suština pitanja je: šta će biti sa samim dogovorom (nakon izlaska SAD)? To zavisi od nekoliko faktora. Kao prvo, da li će i druge države pratiti SAD? Pod dva, da li ćemo imati garancije da američki saveznici koji ostaju u okviru Sporazuma neće predavati Vašingtonu podatke koje oni skupljaju tokom letova (misija otvorenog neba) iznad naše teritorije? Trebaju nam za to čvrste garancije“, rekao je on.

  On je dodao da je Rusija apsolutno sigurna da, bez obzira na konferenciju država-učesnica Sporazuma o otvorenom nebu koja će biti održana 6. jula i druge srete tim povodom, SAD neće promeniti svoje mišljenje o izlasku iz njega.

  Rjabkov je još jednom ponovio da izlazak Vašingtona iz Sporazuma nema nikakve veze sa pretenzijama na račun Rusije.

  „Jer Amerikanci dobro znaju da se radi o izmišljenim pretenzijama i da ima političke volje one bi se rešile“, dodao je ruski diplomata. On je podsetio da SAD metodično izlaze iz međunarodnih sporazuma u sferi kontrole naoružanja i ruše celu arhitekturu bezbednosti.

  Konferencija država-učesnica Sporazuma o otvorenom nebu je planirana za 6. jul. Na njoj će se razgovarati o perspektivama sporazuma, nakon najave Vašingtona da ga napuštaju 23. novembra.

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga