22:06 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Moskva poziva partnere koji su potpisali iranski nuklearni sporazum s Iranom da sačuvaju jedinstvenost u pokušajima da se pronađe način da se taj dokument održi na snazi i naglašava da sva pitanja u vezi s tim treba da se rešavaju u okviru Zajedničke komisije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

  Ranije je saopšteno da je ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif uputio pismo Evropskoj uniji, u kojem je nabrojao sve elemnte nuklearnog sporazuma koje ne poštuju Francuska, Nemačka i Velika Britanija, kao potpisnice dokumenta. Teheran je saopštio da namerava da sva ta pitanja reši u okviru Zajedničke komisije.

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je najbolje da se sva sporna pitanja rešavaju „bez pribegavanja vanrednim merama i bez saterivanja procesa rešavanja sporova u veštački cajtnot“.

  „Bez obzira na sve teškoće i nesuglasice, potpisnici Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom do sada su uspešno čuvali zajednički jezik i jedinstvo u shvatanju da nuklearni sporazum nema alternativu. O tome svedoče brojni zajednički pokušaji da se pronađu putevi za prevladavanje krize i za vraćanje Sporazuma u prvobitno usaglašene okvire“, dodaje se u saopštenju.

  Moskva je pozvala partnere da „ne gube te orijentire“.

  „Važno je da nastavimo da se rukovodimo onim visokim ciljevima koji su postavljeni u Sporazumu i Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Odstupanje od toga će neizbežno dovesti do stvaranja novih prepreka, za čije će prevazilaženje potpisnici Sporazuma morati da troše energiju. Ona je potrebna u zajedničkom radu na očuvanju Sporazuma, a ne za svođenje političkih računa“, naglasilo je Ministarstvo.

  Iran i „šestorka“ međunarodnih pregovarača postigli su u julu 2015. godine sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa. Višemesečni pregovori su se završili usvajanjem Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava, kojim su Iranu potpuno ukinute ekonomske i finansijske sankcije Saveta bezbednosti UN, SAD i Evropske unije.

  Sporazumom je predviđeno da embargo na oružje za Iran bude ukinut u roku od pet godina, a da isporuke oružja toj zemlji budu moguće samo uz dozvolu Saveta bezbednosti UN.

  Prvobitni sporazum je narušen u maju 2018. godine, kada su SAD objavile da jednostrano istupaju iz njega i obnovile žestoke sankcije protiv Irana. Ostale potpisnice (Rusija, Kina, Nemačka, Francuska i Velika Britanija) složile su se da poštuju uslove o ukidanju embarga na oružje.

  Tagovi:
  Iran, iranski nuklearni sporazum, Ministarstvo inostranih poslova RF
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga