01:16 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 18
  Pratite nas

  Moskva odbacuje optužbe da navodno ne poštuje Sporazum o ograničavanju podzemnih ispitivanja nuklearnog oružja, potpisan sa SAD. Vašington će odbijanjem da ratifikuje Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja dovesti taj dokument na ivicu propasti, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

  „Američke primedbe o tome da je Rusija navodno narušila moratorijum na nuklearna ispitivanja izvodeći nuklearne eksperimente koji nisu u skladu s američkim standardima 'nultog kapaciteta' - očekivano nisu potkrepljene nikakvim dokazima. Pritom sami Amerikanci priznaju da ne znaju ništa o broju takvih eksperimenata 2019. godine, kao ni da li ih je uopšte bilo“, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da, polazeći od svojih međunarodnih obaveza, Rusija „nije dužna da prati nikakve standarde SAD u oblasti nuklearnih istraživanja“.

  „Insinuacije imaju cilj, kako se čini, da skrenu pažnju sa Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja“, naglasilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

  Rusija se, kako se ističe, strogo pridržava moratorijuma na nuklearna ispitivanja i ispunjava sve obaveze Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja.

  „Za razliku od SAD, mi smo ratifikovali sporazum pre 20 godina i uspešno ga ispunjavamo. Polazimo od toga da bilo kakve nesuglasice u vezi s kriterijumima poštovanja odgovarajućih obaveza mogu i moraju biti rešavane u okviru Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja nakon njegovog stupanja na snagu“, navedeno je u saopštenju.

   

  Tagovi:
  nuklearno naoružanje, nuklearna trka, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga