16:29 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 380
  Pratite nas

  Dok se u Turskoj razmatra mogućnost da se Aja Sofija pretvori u džamiju, poslanici Dume pripremaju obraćanje turskim kolegama menjaju odluku koju je doneo Kemal Ataturk koji je za dugi niz godina tom hramu namenio ulogu simbola mira i međureligijske harmonije.

  Nacrt tog obraćanja mogao bi da bude usvojen u Dumi sutra.

  „Molimo naše kolege, poslanike Velike nacionalne skupštine Turske da situaciju sagledaju sa svih strana i da prilikom donošenja odluke o statusu hrama-muzeja pokažu mudrost i ne vrše reviziju odluke tvorca savremene Turske Mustafe Kemala Ataturka koji je na mnoge godine pretvorio Svetu Sofiju u simbol mira i međureligijske sloge“, navodi se u nacrtu obraćanja.

  Ranije danas oglasio se i Kremlj koji smatra unutrašnjom stvari Turske pretvaranje Aja Sofije u džamiju.

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naglasio da je o ovom pitanju već govorio patrijarh Kiril, a očekuje se i saopštenje Ministarstva inostranih poslova Rusije. U Kremlju se nadaju da će Ankara uzeti u obzir status Aja Sofije kao objekta svetske baštine.

  Aja Sofija ima ne samo turistički značaj, već i sakralni.

  „Naravno, mi očekujemo da će to uzeti u obzir naše turske kolege i partneri“, rekao je on.

  Status Aja Sofije

  Državni savet Turske 2. jula je razmatrao pitanje promene statusa crkve i izneo stav da je za promenu statusa dovoljan ukaz predsednika. Očekuje se da odluka Državnog saveta bude objavljena  u roku od 15 dana.

  S druge strane, zvanični predstavnik grčke vlade Stelios Pecas je posle odluke turskog Državnog saveta izjavio da to nije pitanje grčko-turskih odnosa već svetsko pitanje.

  Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da učini to što je naumila jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

  Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Ataturk, poslanici, Aja Sofija, Duma, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga