14:57 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Rusija nikada nije sarađivala sa pokretom Taliban, a o nekakvoj zaveri Moskve i talibana govore samo oni koji se loše razumeju u situaciju u Avganistanu ili namerno iskrivljuju činjenice, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

  „To su smešne izjave. Mogu ih davati samo oni koji slabo poznaju situaciju u Avganistanu ili koji namerno iskrivljuju stvarno stanje u regionu“, rekao je Patrušev u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

  Prema njegovim rečima, „ako sve postavite na svoje mesto, onda su se upravo Sjedinjene Američke Države nalazile u osnovama pokreta Taliban.

  „Jedna od najdužih i najskupljih operacija u istoriji CIA, izvedena 1980-ih pod nazivom ’Ciklon‘, imala je za cilj finansijsku i vojnu podršku avganistanskih mudžahedina, koji su kasnije formirali okosnicu terorističkih snaga ne samo u Avganistanu, već u celom regionu. Radilo se o milijardama dolara“, istakao je Patrušev.

  Prema njegovim rečima, dobro su poznata otkrića bivšeg savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Zbignjeva Bžežinskog, koji je priznao da je Vašington sponzorisao avganistanske teroriste da bi udovoljio sopstvenim geopolitičkim ambicijama.

  „Rusija, naprotiv, nikada nije sarađivala sa talibanima. Štaviše, 2003. godine odlukom Vrhovnog suda ova grupa je u Rusiji zvanično priznata kao teroristička“, podsetio je on.

  Prema njegovim rečima „treba imati na umu da ruske i američke obaveštajne agencije sarađuju u mnogim oblastima“, a borba protiv terorizma je „oblast u kojoj postoje konkretni praktični rezultati“.

  „S tim u vezi, bilo kakve optužbe da je naša zemlja stupila u zaveru sa talibanima, a posebno radi ubijanja američkih vojnika, nemaju nikakve osnove“, istakao je Patrušev.

  „Sada su njihovi mediji prešli na Avganistan, o kojem je do sada postojao redovan dijalog između naših zemalja, što, očigledno, nije odgovaralo određenim političkim krugovima“, objasnio je on i rekao da ovakav neprijateljski napad na račun Rusije neće pomagati da se vrati atmosfera poverenja između Moskve i Vašingtona.

  On je dodao da bi želeo da veruje da će američki mediji ubuduće odgovornije pristupati svojim objavama i neće provocirati dodatne tenzije između Moskve i Vašingtona. „Ostaje nam samo da se nadamo da će američki politički krugovi od sada rešavati svoje unutrašnje probleme, ne pokušavajući da zarade predizborne poene na račun Rusije“, naveo je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

  Patrušev je podsetio i da je američka administracija više puta donosila odluke o uvođenju sankcija protiv Rusije „na osnovu lažnih vesti“.

  Američki list „Njujork tajms“ je 26. juna objavio članak u kojem se navodi da su neke jedinice ruske vojne obaveštajne službe podsticale talibane da napadaju vojnike međunarodne koalicije u Avganistanu. Nakon toga je ovaj članak demantovao, između ostalog, i lično Donald Tramp.

  Tagovi:
  Nikolaj Patrušev, Patrušev, Rusija, Taliban
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga