22:57 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  642010
  Pratite nas

  Ruski vojni ekspert Jurij Knutov izjavio je da u slučaju napada Oružanih snaga Ukrajine na Krim ruska vojska ne bi uzvratila samo jedinicama koje napadaju poluostrvo, nego bi izvela napad i na druge baze i štabove protivnika.

  „Baza u Lavovu i druge baze bile bi u potpunosti uništene“, precizirao je Knutov.

  Prema rečima eksperta, nedavna izjava glavnog komandanta Ratne mornarice Ukrajine Alekseja Neižpape o pripremi napada na Krim je „politička luda hrabrost“. Kako kaže, zbog pandemije virusa korona, „ceo svet je zaboravio na Ukrajinu, u SAD se vodi unutrašnja politička borba, pa ukrajinski vojnici moraju nekako privući pažnju na sebe“.

  Stručnjak podseća da je Ukrajina imala ogroman vojni potencijal u trenutku raspada SSSR-a.

  „Ali sve je rasprodato i pokradeno. Trenutno ukrajinska vojska nema takve mogućnosti kao u sovjetskom periodu“, ističe Knutov u intervjuu za list „Večernja Moskva“.

  On je dodao da se poslednjih godina razvojem ukrajinske armije bave SAD i NATO, koji su sproveli ozbiljnu reformu ukrajinskih Oružanih snaga.

  „To više nije vojska kakva je bila 2014. godine. Ukrajinska vojska treba da ima istu ulogu kao svojevremeno Avganistan za Sovjetski Savez: da stvara tenzije, prebacuje resurse iz socijalno-ekonomskog sektora u odbranu“, pojasnio je Knutov.

  Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima
  © Sputnik / Stringer
  Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima

  Stručnjak je precizirao da je sve to deo američke strategije „trojanskog konja“ prema Rusiji, a neprijateljske izjave Kijeva održavaju antiruski stav NATO-a.

  On je dodao da se Ukrajini isporučuje ofanzivno naoružanje, dok se sovjetsko oružje izvodi iz upotrebe.

  „Oružje se isporučuje ne samo Oružanim snagama Ukrajine, nego i nacističkim odredima, pozvanim da očiste Donbas i Krim“, dodao je stručnjak.

  Kako je rekao, na ukrajinskim poligonima stalno se uvežbavaju ofanzivne operacije, a sa njihovim vojnicima stalno sarađuju američki, a u poslednje vreme, i britanski savetnici.

  Knutov ističe da je ukrajinska vojska poslednjih godina pod kontrolom NATO-a. Osvrnuo se i na ukrajinske rakete „Neptun“, ističući da je mogao zaključiti da raketa ne poseduje karakteristike o kojima pričaju.
  Zaključio je da ruski sistemi PVO mogu uništiti takvu raketu i da je ukrajinsko oružje veoma niskog kvaliteta.

  Komandant mornarice, kontraadmiral Aleksej Neižpapa ranije je izjavio da se Ratna mornarica Ukrajine priprema za vojne operacije sa Rusijom i namerava da vrati Krim.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rat, Ukrajina, Rusija, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga