12:44 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1601
  Pratite nas

  Društvenim mrežama u svetu predstoji restruktuiranje, one će se menjati i na sebi osetiti uticaj ili pritisak, smatra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Već vidimo kapitalni početak restruktuiranja, moderacije, zakonodavne legalizacije društvenih mreža. Ako je pre toga, tokom nekoliko godina, ovo bio neki uvod, onda će sada ova sredina doživeti ili pritisak na sebe ili uticaj, ali će se na ovaj ili onaj način menjati“, rekla je Zaharova na onlajn konferenciji „Svet očima medija u 2020. godini“, koju je organizovala novinska agencija „Rusija sevodnja“.

  Prema njenom mišljenju, glavna pretnja u medijskom prostoru danas su lažne vesti.

  „Glavna pretnja su lažne vesti. Dugo godina glavna pretnja zvala se propaganda, setite se, sve se zasnivalo na tome: osnovni ugušivač slobode medija, nemogućnosti razvoja novinarstva, prepreka u radu novinara nazivala se upravo propaganda“, objasnila je Zaharova.

  „Danas mi se čini da zlo propagande bledi u poređenju sa pretnjom koju predstavljaju lažne vesti. Zato što se možete odupreti propagandi, imate sve alate za to, postoje zakoni, za to su stvorene svetske međunarodne institucije, za to je stvoreno civilno društvo“, dodala je ona.

  Ona je uverena da se propagandi može suprotstaviti, ali da je lažnim vestima to nemoguće: „bilo pojedinac, javna ličnost, struktura, organizacija, kompanija, država. Nemoguće je, ne postoje takvi mehanizmi“, konstatovala je Zaharova, dodajući da je „stvoren ogroman broj mehanizama za širenje lažnih vesti“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  društvene mreže, Marija Zaharova, lažne vesti, propaganda
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga