17:13 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 890
  Pratite nas

  Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, razgovarali su telefonom o želji za aktivnim jačanjem bilateralne saradnje dveju zemalja. Lideri su izrazili čvrstu uzajamnu podršku zaštiti suvereniteta, nedopustivosti spoljnog uplitanja u unutrašnje stvari i obezbeđivanju poštovanja normi međunarodnog prava, saopštila je pres-služba Kremlja.

  „Kineska strana spremna je da sprovodi usku koordinaciju i saradnju sa Rusijom u UN i mnogim drugim multilateralnim formatima, da štiti princip multilateralizma, suprotstavi se hegemoniji i politici jednostranih akcija, a takođe i da zajedno (sa Rusijom) brani međunarodnu pravdu“, istakao je kineski predsednik.

  Lideri Rusije i Kine ispoljili su interes za daljom tesnom koordinacijom napora na međunarodnoj sceni, pre svega u okviru Saveta bezbednosti UN, a takođe u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i BRIKS-a.

  „(Predsednici su) istakli želju da se i dalje aktivno povećava ekonomska saradnja oslanjajući se na velike projekte u oblastima snabdevanja ugljovodonikom, mirnim atomima, civile avioindustrije, naučno-tehničke inovativne saradnje“, navedeno je u saopštenju.

  Centralna televizija Kine prenela je da je kineski lider tokom razgovora s Putinom rekao da je u uslovima kada se savremena međunarodna situacija brzo menja – tesna strateška saradnja Rusije i Kine krajnje neophodna.

  Predsednik Kine takođe je čestitao ruskom lideru na uspešnom glasanju o izmenama Ustava, istakavši da je taj korak od velikog značaja za jačanje ruske državnosti.

  On se osvrnuo i na uzajamnu pomoć i podršku koju su Rusija i Kina pružale jedna drugoj za vreme pandemije, rekavši da su na taj način dve zemlje ispunile rusko-kineske odnose novim strateškim sadržajem. Dodao je i da Moskva i Peking treba da jačaju saradnju u oblasti visokih tehnologija, razvoja vakcine i lekova, kao i biološke bezbednosti.

  Telefonski razgovor inicirala je kineska strana.

  Tagovi:
  saradnja, Si Đinping, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga