13:18 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1151
  Pratite nas

  Rusija je zabrinuta jer Sjedinjene Američke Države konstantno povećavaju stepen optužbi na račun Kine i nada se da se neće preći tačka bez povratka pritiska na Peking, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Naravno, postoji i nada da Kinezi imaju takvu političku, diplomatsku spoljnopolitičku kulturu koja uvek pokušava da izbegne napete situacije. Ali postoje i vrlo uznemirujući znakovi da, uprkos ovim nadama, sve više američkih zvaničnika upućuje kritike, pa i u veoma teškom obliku. To ukazuje na visok stepen napetosti na obe strane. I ovaj stepen, naravno, vrlo zabrinjava“, rekao je Lavrov na onlajn forumu „Primakovskih čitanja“.

  On je rekao da se nada da američke i kineske kolege imaju u rezervi neke diplomatske metode klasične diplomatije, „kada ne treba javno vređati i optuživati, kao što to Amerikanci čine na svakom ćošku, već priznati da je pred tobom jedna od velikih sila“ i da je potrebno uvažavati interese koje ima svaka zemlja.

  „Nadam se da će prevladati zdrav razum i da situacija neće preći tačku bez povratka“, dodao je Lavrov.

  Trgovinski sukob nije u interesu Rusije

  Ruski ministar je dodao i da trgovinski sukob Sjedinjenih Američkih Država i Kine nije u interesu Rusije.

  „Ne vidim nikakvu korist za Rusiju od trgovinskog rata između Vašingtona i Pekinga. Mi nećemo izvući korist ni u odnosima sa Evropskom unijom, ni u odnosima sa Indijom, koji su tradicionalno prijateljski“, rekao je Lavrov.

  On je istakao i da sukob Pekinga i Vašingtona ne odgovara ni interesima Evropske unije, već da Brisel ima sopstvene, ekonomske interese, zbog kojih neće u svemu podržavati Sjedinjene Američke Države.

  Nečasna borba Vašingtona

  Sjedinjene Američke Države bore se protiv Kine nečasnim metodama, istakao je Lavrov.

  „To svi vide i svi shvataju. Postavljaju se jednostrani zahtevi koji uzimaju u obzir isključivo interese Sjedinjenih Američkih Država. Ako usledi odbijanje ili predlog za raspravu, odbijanje se odmah odbacuje kao neprihvatljivo i uvode se sankcije. Ako se predloži rasprava, onda se rasprava vrlo brzo pretvara u ultimatum i završava istim tim sankcijama — to su trgovinski ratovi, carine i još mnogo toga“, objasnio je ministar.

  Činjenica da su u januaru Amerikanci i Kinezi uspeli da se dogovore o prvoj fazi trgovinskih sporazuma i ono što se sada dešava sa tim sporazumom je veoma indikativno“, naglasio je ministar.

  Ministar je dodao i da Rusija neće odbiti ulogu posrednika u rešavanju nesuglasica između Vašingtona i Pekinga, ako dobije takav predlog.

  Sjedinjene Američke Države prete Kini sankcijama, optužujući je da suzbija Ujgure i druge muslimanske grupe, krši ljudska prava, uključujući na Tibetu i Sinkjang u Ujgurskom autonomnom okrugu i tvrde da nacrt o zaštiti Hongkonga ima za cilj ukidanje njegove velike autonomije. Kineske vlasti odbacile su sve optužbe i kritike, pozivajući da se ne mešaju u unutrašnje stvari zemlje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sergej Lavrov, Kina, trgovinski rat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga