16:39 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 202
  Pratite nas

  Ambasada Rusije u Nemačkoj osvrnula se na „antiruske delove“ izveštaja o radu kontraobaveštajne službe, koji je ranije objavio ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer, istakavši da pokušavaju da iskoriste temu takozvane ruske pretnje u političke interese.

  „Neosnovane, izlizane optužbe, koje su izrečene u najboljoj tradiciji ‘lova na veštice’ u najmanju ruku izazivaju nedoumice. Preostaje samo da duboko žalimo, jer ugledno ministarstvo pokušava da instrumentalizuje temu takozvane ruske pretnje u političke interese, tražeći u mraku crnu mačku koje tamo nema“, saopštila je ruska ambasada.

  Takođe se dodaje da takav događaj ne doprinosi pozitivnom razvoju bilateralnih odnosa.

  U izveštaju nemačkog ministra navodi se da Rusija, zajedno sa Kinom, Iranom i Turskom ostaje lider u obaveštajnim aktivnostima, usmerenim protiv Nemačke.  

  Takođe se navodi da su obaveštajne službe Rusije i Kine posebno aktivne u sferi sajber-špijunaže protiv nemačkih institucija.

  U izveštaju se ističe da obaveštajna aktivnosti Rusije utiče na sve sfere nemačke politike, koje mogu uticati na Moskvu, posebno na spoljnu politiku i ekonomiju.

  Autori izveštaja tvrde da za interese Rusije u Nemačkoj rade „agenti uticaja“ – pojedinci i javne organizacije sa proruskim stavom, iako se njihova aktivnost 2019. godine aktivno smanjila.

  Nemačka obaveštajna služba smatra da u tome centralnu ulogu igraju RT Dojč i Sputnjik, koje su na Zapadu više puta optuživali za lažne vesti, ali nikada nisu pružili dokaze za to.

   

   

  Tagovi:
  Ambasada Rusije, ambasada, Rusija, obaveštajna služba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga