12:29 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2730
  Pratite nas

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom izjave državnog sekretara SAD Majka Pompea o nacrtu ruske rezolucije o Siriji, rekavši da je to još jedan pokušaj izvrtanja činjenica u korist sopstvenih interesa, ali da nadmeni ispadi iz Vašingtona više ne iznenađuju.

  „Moskva je razočarana time kako je američki državni sekretar Majk Pompeo dozvolio sebi da komentariše diskusije u SB UN u vezi sa nacrtom rezolucije o pograničnom mehanizmu isporuke humanitarne pomoću Siriji. To je još jedan pokušaj izvrtanja činjenica i realnosti u korist svojih političkih interesa. Nadmeni ispadi iz Vašingtona protiv Rusije i Kine, nažalost, više ne iznenađuju. Ali iznenađuje lakoća s kojom se otvoreno izvrće aktuelna situacija u Siriji na račun špekulacija o humanitarnim potrebama Sirijaca“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Ističe se da Rusija nije protiv produženja pograničnog mehanizma.

  „Međutim, smatramo da je neophodno da se mehanizam uskladi sa realnom situacijom ’na terenu‘, pre svega u Idlibu i da se izbegnu situacije u kojima bi on ometao organizovanje humanitarnih isporuka iz unutrašnjih delova zemlje, preko kontakt linije“, precizirano je u saopštenju.

  Kako se ističe, Moskva se uvek zalagala i zalaže se za povećanje isporuka humanitarne pomoći svim Sirijcima kojima je to neophodno na celoj teritoriji Sirije u dogovoru sa vladom zemlje, u koju se pomoć šalje.

  „Upravo tu okolnost zapadne zemlje ’dočekuju na nož‘. To samo potvrđuje da nisu zainteresovani za pomoć onima kojima je to neophodno i da je njihova jedina težnja da iskoriste humanitarnu pomoć kao instrument za podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije“, navodi se u saopštenju.

  Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je svet da kazni Rusiju i Kinu zbog ulaganja veta u Savetu bezbednosti UN kad je reč o humanitarnim aspektima u Siriji. Kako kaže, one zloupotrebljavaju svoje pravo veta u SB, kako bi podržale strategiju Asadovog režima — izgladnjivanje na smrt sopstvenog naroda.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rezolucija, SB UN, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga