22:33 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  44269
  Pratite nas

  Ruska pravoslavna crkva je sa bolom prihvatila vest da je Aja Sofija ponovo pretvorena u džamiju. Eksperti smatraju da ova odluka može stvoriti jaz između hrišćanskog i muslimanskog stanovništva u regionu.

  „U saopštenju od 6. jula patrijarh Kiril je rekao da je „dug svake civilizovane države da sačuva ravnotežu: pomiri nesuglasice u društvu, a ne da ih zaoštrava, da omoguće da se ljudi ujedinjuju, a ne razjedinjuju“. Jako mi je žao što ove reči nisu bile poslušane“, saopštio je Sputnjiku šef odelenja za odnose RPC sa medijima Vladimir Legojda.

  On je naglasio da međuverski mir ne može da trpi „nepromišljene i političke odluke“.

  Član Saveta Federacije Turske Vladimir Džabarov smatra da pretvaranje Aja Sofije u džamiju može povećati raskol između muslimana i hrišćanskog stanovništva u regionu i dovesti do protesta.

  „To je loša odluka. Može doći i do toga da Grob Gospodnji (u Jerusalimu) predaju drugoj konfesiji. To pogoršava situaciju u celom svetu“, rekao je on.

  Senator je podsetio da su se ruski parlamentarci obraćali vlastima Turske sa molbom da ne menja status svetinje.

  „Ako im je trebala džamija, mogli su napraviti novu“, naglasio je on.

  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisao je danas ukaz kojim se Aja Sofije može koristiti za molitve.

  Ranije je najviši administrativni sud u Turskoj doneo odluku koja je omogućila vladi da preobrati istanbulsku Aja Sofiju, nekadašnju vizantijsku pravoslavnu baziliku koja je posle pada Carigrada 1453. godine pod Otomansku vlast postala džamija, a koja je sada muzej, u džamiju u kojoj će se vršiti muslimansko bogosluženje.

  Tagovi:
  RPC, Aja Sofija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga