23:18 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 012
  Pratite nas

  Aktivnost Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) mogla bi da bude potpuno paralisana ukoliko se ne zaustave pokušaji zapadnih zemalja da nameću svoje sebične interese, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Zaharova je istakla da su zapadne zemlje na nedavnoj sednici Izvršnog saveta OZHO pokrenule pitanje usvajanja prvog izveštaja istražne grupe povodom događaja u sirijskom Al-Latamneu.

  Moskva zaključke izveštaja smatra sumnjivim, a sam dokument „pristrasnim, politički naručenim, punim neistinitih činjenica, izuzetno slabim sa profesionalne tačke gledišta i tehnički neubedljivim“.

  „Zapadnjaci su na sednici računali da će odluka koja im odgovara biti doneta putem glasanja. To je politička farsa. Ipak, uprkos brojčanoj prednosti učesnika evroatlanskih vojno-političkih struktura u upravljačkim telima OZHO i pritisku bez presedana na ostale članove Izvršnog saveta, postigli su željeni rezultati uz velike poteškoće“, izjavila je Zaharova.

  Prema njenim rečima, „taj štetni i zlonamerni pristup izaziva ogorčenje“.

  „Rusija je zajedno sa čitavim nizom drugih odgovornih članova međunarodne zajednice dala izjavu u Hagu, kojom je upozorila na dalje politiziranje aktivnosti OZHO. Organizacija ne bi trebalo da ostane taoc država koje joj nameću svoje sebične interese. Ako ne prestanu sa tim, OZHO bi mogao da bude potpuno paralizovan“, istakla je portparolka.

  Izveštaj OZHO

  Organizacija za zabranu hemijskog oružja je 8. aprila objavila izveštaj o istrazi hemijskih napada u Siriji iz 2017. godine. Prema nalazima istražne grupe, sirijske vazduhoplovne snage izvršile su vazdušne napade u provinciji Hama pomoću granata sa hlorom i sarinom.

  Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izveštaj OZHO sadrži lažne i isfabrikovane zaključke, čija je svrha iskrivljavanje činjenica i optuživanje sirijskih vlasti. Damask je naglasio da sirijske trupe nikada nisu koristile hemijsko oružje.

   

  Tagovi:
  paraliza, OZHO, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga