08:54 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Potencijalni izlazak Ukrajine iz Minskih sporazuma o normalizaciji situacije u Donbasu imaće krajnje negativne efekte i neće se dopasti ni Berlinu, ni Parizu, ni Moskvi, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „U konkretnom slučaju na silu se ne može biti ljubazan. A izlazak Ukrajine iz Minskih sporazuma očigledno se ne bi dopao ni Berlinu, ni Parizu, ni Moskvi“, rekao je Peskov za kanal „Rusija 1“.

  Zamenik šefa ukrajinske delegacije u Kontakt grupi za Donbas Aleksej Reznjikov nedavno je rekao da Minski sporazumi umnogome više nisu aktielni.

  Rusija, Francuska i Nemačka su, uz Ukrajinu, članice „normandijske četvorke“ za normalizaciju situacije u Donbasu.

  Peskov ističe da Kijev ne preduzima ništa kao bi se normalizovala situacija u toj oblasti na jugo-istoku Ukrajine.

  Prema njegovim rečima, nema nikakvog napretka.

  Upitan o kreditu poverenja prema ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, Peskov kaže da se tu radi o sudbinama nekoliko miliona ljudi koji žive na jugo-istoku Ukrajine, a ne o nekakvom kreditno-finansijskom mehanizmu.

  „Ukrajinske vlasti ne rade ništa kako bi se rešilo pitanje Donbasa uprkos obećanjima tokom predizborne kampanje. Ako se uzdržite od emocija tako nešto se može konstatovati s preciznošću od 100 odsto“, naveo je on.

  Peskov ističe da ukoliko Kijev izađe iz postojećih sporazuma biće veoma teško napraviti novu bazu za normalizaciju situacije.

  „Stvar je u tome, što ćemo ostati bez ikakve baze na kojoj gradimo pregovarački proces. Baze neće biti, napraviti novu bazu u vidu novog dokumenta biće izuzetno teško“, rekao je Peskov.

  Podsetimo, prvi za tri godine samit „Normandijske četvorke“ održan je 9. decembra u Parizu. Nakon sastanka, strane su usvojile zajedničku izjavu i odlučile da sledeći sastanak održe za četiri meseca u Berlinu, radi nastavka regulisanja situacije u Donbasu.

  U izjavi se ističe da Minski sporazumi i dalje ostaju osnova za rad u „normandijskom formatu“, a povlačenje snaga predviđeno je do kraja marta 2020. godine na tri nove lokacije u Donbasu. Lideri su takođe pozvali na primirje u Donbasu do kraja godine. Osim toga, oni su pozvali kontakt-grupu da obezbedi razmenu zarobljenika u Donbasu prema formuli „svi za sve“ do kraja godine i da se Crvenom krstu obezbedi „puni i bezuslovni pristup svim pritvorenicima“.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga