03:08 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21045
  Pratite nas

  Odluka Turske da Aja Sofiju pretvori u džamiju je unutrašnja stvar zemlje u koju niko ne bi trebalo da se meša, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Veršinjin, skrenuvši pažnju na značaj tog objekta sa stanovišta predmeta svetske kulture i civilizacije.

  „Vi znate za širok javni odjek koji je dobilo to pitanje (pretvaranje Aja Sofije u džamiju) u našoj zemlji i van nje. Sve u svemu, polazimo od toga da se radi o unutrašnjim stvarima Turske u koje, naravno, ni mi ni drugi ne bi trebalo da se mešamo. Istovremeno, skrećemo pažnju na značaj tog objekta sa stanovišta objekta svetske kulture i civilizacije“, rekao je Veršinjin novinarima.

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov takođe je ranije saopštio da Kremlj smatra unutrašnjom stvari Turske pretvaranje Aja Sofije u džamiju.

  Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.

  Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

  Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sergej Veršinjin, Rusija, džamija, Aja Sofija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga