08:43 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2558
  Pratite nas

  Moskva izražava ozbiljnu zabrinutost povodom oštrog pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici i spremna da je da pruži potrebnu pomoć kako bi se situacija stabilizovala, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

  „Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izražava ozbiljnu zabrinutost zbog oštrog pogoršanja situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici 12. jula. Prema informacijama koje smo dobili, borbena dejstva se nastavljaju. Koristi se artiljerija. Ima ubijenih i ranjenih. Izjavljujemo saučešće porodicama i bližnjima poginulih“, navedeno je u saopštenju spoljnopolitičkog resora.

  U saopštenju se ističe da Moskva takođe smatra nedopustivom dalju eskalaciju, koja ugrožava bezbednost regiona.

  „Pozivamo zaraćene strane da budu suzdržane i da se strogo pridržavaju režima prekida vatre. Sa svoje strane, MIP Rusije je spreman da pruži potrebnu pomoć u cilju stabilizacije situacije“, dodao je resor.

  Jermenija i Azerbejdžan su vodili krvavi sukob oko teritorije Nagorno Karabah devedestih godina prošlog veka
  © AP Photo / Rasit Gurdiek
  Jermenija i Azerbejdžan su vodili krvavi sukob oko teritorije Nagorno Karabah devedestih godina prošlog veka-arhiva

  Azerbejdžanski vojnici granatirali su ranije jermensko uporište, pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane saopštila je da je situacija na granici i dalje napeta.

  Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo je u nedelju o borbama na granici sa Jermenijom, istakavši da ima gubitaka na obe strane.

  Sukob između Azerbejdžana i Jermenije

  Sukob između Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

  Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga