19:03 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 251
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je Baku i Jerevan na momentalni prekid vatre i da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ruski ministar oglasio povodom najnovijih sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana.

  Kako je saopšteno, Lavrov je održao telefonske razgovore sa kolegama iz Jerevana i Bakua.

  „Razgovarano je o zaoštravanju situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici. Sergej Lavrov je pozvao strane na momentalni prekid vatre, da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze, kao i predloge predstavnika Rusije, SAD i Francuske kao kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a i ličnog predstavnika aktuelnog predsedavajućeg OEBS-om“, navodi se u saopštenju na sajtu MIP-a Rusije.

  Ističe se da će Rusija nastaviti da realizuje svoju posredničku misiju u kontaktima sa Bakuom i Jerevanom i u okviru kopredsedavanja u Minskoj grupi OEBS-a (multilateralna grupa osnovana 1992. godine kako bi se podstaklo mirno postizanje rešenja između Jermenije i Azerbejdžana).

  Pored toga, u saopštenju se navodi da ruska strana ističe da je važno da sve članice Minske grupe pokažu odgovoran pristup u proceni trenutne situacije i da izbegavaju izjave i postupke koji mogu izazvati dodatno povećanje tenzija.

  Azerbejdžanski vojnici granatirali su ranije jermensko uporište, a pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane saopštila je da je situacija na granici i dalje napeta.

  Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo je u nedelju o borbama na granici sa Jermenijom, istakavši da ima gubitaka na obe strane.

  Sukob između Azerbejdžana i Jermenije

  Sukob između Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

  Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Jermenija, Azerbejdžan, Lavrov, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga