12:18 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1165
  Pratite nas

  Američki program o Mesecu usmeren je na formiranje svojevrsnog NATO-a u kosmosu u kome će Vašington igrati vodeću ulogu. Rusija se s tim ne slaže i neće učestvovati, rekao je direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

  „Let na Mesec je sada za SAD više politički projekat. U tome vidimo odstupanje naših američkih partnera od onih principa saradnje i uzajamne podrške, koji su se razvili tokom saradnje na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Oni na svoj program ne gledaju kao na međunarodni, nego kao na program sličan NATO-u. Postoji Amerika, a svi ostali bi trebalo da pomažu i plaćaju. Iskreno, nismo zainteresovani za učešće u takvom projektu“, rekao je Rogozin.

  On je dodao da Rusija i Kina nameravaju da izgrade na Mesecu zajedničku stanicu i spremni su da pozovu Ameriku da učestvuje u njenom nastanku.

  „Ne isključujem da će taj projekat biti otvoren za sve (koji budu želeli da se pridruže), uključujući i Amerikance. Ali inicijativa treba da potekne od Rusije i Kine“, precizirao je Rogozin.

  On je dodao da je Rusija usmerena na saradnju i da su ruski kosmonauti spremni da lete i na kineskim svemirskim brodovima, a ne samo na američkim.

  „Spremni smo da letimo i na američkim svemirskim brodovima i na kineskim. Kinezi su, verovatno, spremni da lete sa našim letelicama, Amerikanci nastavljaju da lete na 'Sojuzu'. To je normalna saradnja, koja uvek treba da postoji kada je reč o svemirskim letovima sa posadom“, rekao je Rogozin.
  Ranije je saopšteno da Kina učestvuje u razvoju ruske superteške rakete.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  svemir, Kina, SAD, Rusija, Mesec
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga