19:39 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2404
  Pratite nas

  Od reči američkog predsednika Donalda Trampa da je Evropska unija stvorena kako bi eksploatisala SAD, Truman, Ajzenhauer i Kenedi se „prevrću u grobu“, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

  Ona je ocenila da je formiranje EU išlo u interesu Vašingtona a ne obrnuto, kako misli američki predsednik.

  Kako je navela, američki predsednici – Hari Truman, Dvajt Ajzenhauer i Džon Kenedi, u čije  vreme je počinjao proces evropske integracije, našli bi se u nedoumici od reči sadašnjeg šefa Beče kuće. Štaviše, „prevrnuli bi se u grobu“.

  „Posle Drugog svetskog rata SAD su kao jedan od najvažnijih ciljeva formulisali stvaranje novog ekonomskog poretka. Taj cilj niko nije ni pokušao da sakrije – liberalizacija svetske trgovine. Tržište sopstvene robe, stvaranje sopstvenih pravila igre u oblasti carina i resursa. A najviše je Vašington strahovao od obnavljanja trgovinskih ratova u Evropi, koji su slabili američke ekonomske pokazatelje i vodili ka teškim krizama koje su prerastale u ratove“, objašnjava Zaharova na Fejsbuku.

  Zaharova je dodala da je važan korak Amerike bila realizacija plana Vajt-Morgentau o stvaranju MMF i Svetske banke.

  „To je bila osnova za novi ekonomski model sveta. Upravo to je u osnovi fenomena pojave evropske ekonomske i političke integracije“, navela je portparolka ruskog Ministarstva.

  Američki lider Donald Tramp izjavio je da je EU formirana kako bi iskorišćavala SAD u svoje svrhe i da zloupotrebljava svoj položaj, prenosi pres služba Bele kuće.

  Po njegovim rečima, EU „nikad nije imala dobar odnos prema SAD“ i nepravedna je prema Amerikancima.

  On je dodao da raniji američki predsednici o tome „nisu imali pojma“.

  Tagovi:
  Dvajt Ajzenhauer, Džon Kenedi, Hari Truman, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga