16:05 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  91251
  Pratite nas

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da zvanična Moskva podržava napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju pronalaženja rešenja za pitanje Kosova i ponovila da se Rusija zalaže za rešenje u skladu sa interesima Srbije, Rezolucijom SB UN 1244 i međunarodnim pravom.

  „Mi podržavamo napore predsednika Vučića koji su usmereni na mirnu normalizaciju situacije, u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, rekla je Zaharova.

  Ona je na redovnom brifingu za novinare, upravo u danu kada se u Briselu posle 20 meseci nastavlja dijalog Beograda i Prištine, podsetila da EU kao posrednik u dijalogu treba svoj posao da obavlja savesno i da obezbedi primenu postojećih dogovora a u prvom redu formiranje Zajednice srpskih opština.

  „Na žalost, konstatujemo da prištinske vlasti već sedam godina sabotiraju svoje obaveze kada je reč o formiranju ZSO. Upravo iz tog ugla gledamo na obnavljanje dijaloga između dve strane, prvo u formatu video-konferencije 12. jula a potom i direktan sastanak u Briselu koji se održava danas“, rekla je Zaharova.

  Ona je navela da je održavanje sastanka postalo moguće nakon što je Priština ukinula antisrpske diskriminacione carine koje su na snazi bile godinu i po dana.

  Zaharova je naglasila da promene pozicije Rusije po pitanju Kosova nema.

  „Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu rešenje koji će biti održivo i uzajamno prihvatljivo, a u skladu sa Rezolucijom 1244. To rešenje pre svega treba da bude u skladu s međunarodnim pravom. Ono mora da dobije saglasnot SB Ujedinjenih nacija i da uzme u obzir, pre svega, interese naroda Srbije“, zaključila je Zaharova.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rešenje, dijalog Beograda i Prištine, Srbija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga