21:56 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2361
  Pratite nas

  U Moskvi je od početka aprila sakupljeno više od jedne tone krvne plazme sa antitelima za lečenje pacijenata sa koronavirusnom infekcijom, preko 1.750 izlečenih ljudi postali su donatori, izjavila je zamenica gradonačelnika ruske prestonice za socijalni razvoj Anastasija Rakova.

  „Zahvaljujući 1.788 donatora koji su dali krv kada su ozdravili, od aprila ove godine u glavnom gradu je sakupljeno više od jedne tone krvne plazme sa antitelima na virus korona. Pored toga, 215 građana je to ponovo učinilo. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali. Pomažete mnogim pacijentima da pobede bolest. Transfuzije u našim bolnicama su bile namenjene za preko 760 pacijenata, od kojih je skoro 500 uspešno prevazišlo bolest i otpušteno je sa bolničkog lečenja“, rekla je Rakova.

  Ona je istakla je da su preliminarni rezultati istraživanja pokazali da je nakon transfuzije donirane plazme šansa da osoba bude priključena na respirator smanjena za 63 odsto kod pacijenata sa kliničkom slikom srednje teške bolesti, a verovatnoća oporavka teških bolesnika koji primaju plazmu povećana je za 19 odsto.

  „Danas zasigurno znamo da je metod efikasan. Odobrili su je ne samo Moskovski klinički komitet, već Ministarstvo zdravlja Rusije. Doza koju dobijamo od jednog donatora plazme može da pomogne odjednom nekolicini pacijenata. Metod će se primenjivati do pojave vakcine, što može potrajati mesecima – zbog toga je važno da imamo dovoljne zalihe krvne plazme donatora. Pored toga, plazma se može koristiti za stvaranje preparata imunoglobulina, tako da imamo novi zadatak i samo donatori nam mogu pomoći da ga rešimo“, rekao je glavni specijalista-transfuziolog Moskovskog odeljenja za zdravstvo Andrej Bulanov.

  On je podsetio da donator može biti osoba uzrasta od 18 do 55 godina, koja je preležala koronavirusnu infekciju i koja nema hronične bolesti. Takođe bi trebalo da ima negativne testove na HIV, hepatitis Be i Ce.

  Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin namenio je donatorima plazme sa antitelima isplate u iznosu od pet hiljada rubalja (oko 61 evro) za 600 mililitara krvne plazme.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  plazma, donatori, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga