07:47 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  5466
  Pratite nas

  Danas se navršava 102 godine od zverskog ubistva cara Nikolaja Drugog i njegove porodice, kojim je ugašena dinastija Romanovih. U njihovu čast, u Rusiji su organizovane litije i molebani.

  Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril rekao je u jednoj od propovedi da obeležavanje Dana carskih mučenika omogućava podsećanje na „duhovni podvig cara cara Nikolaje Drugog i njegove porodice, koji se ogledao u prihvatanju smrti onako, kako bi svaki hrišćanin trebalo da je prihvati - u dobroti i spokoju, u opraštanju neprijateljima, u potpunoj poniznosti i u davanju svoje duše i tela u ruke Božje“ i dodao da „zbog toga slavimo mučenika cara Nikolaja Drugog i njegovu porodicu“.

  U Jekaterinburgu, u kojem je čitava porodica streljana, svake godine se održavaju svečanosti u znak sećanja na porodicu. Danas će biti održana litija - od Crkve na krvi, koja je izgrađena na mestu gde je ubijena carska porodica Romanovih, do Ganinske jame, gde su tela bačena.

  Takođe će se u crkvama Ruske pravoslavne crkve održavati molebani posvećeni poslednjem ruskom caru i njegovoj porodici.

  Ubistvo Romanovih

  Nikolaj Drugi, njegova supruga i petoro dece, ubijeni su 1918. godine po naređenju boljševika, posle Oktobarske revolucije. Njihova tela su bačena u rudarsko okno, a zatim na brzinu zakopana u blizini Jekaterinburga, na Uralu.

  Više od 70 godina niko nije znao gde je tačno sahranjena carska porodica. Priču o ubistvu carske porodice prate razne verzije, istinita i lažna svedočenja učesnika, brojne legende i misterija o tome da li je neko od Romanovih, ipak, preživeo.

  Noć u kući Ipatijevih u bronzi, delo Zuraba Ceretelija, na kome je radio 36 godina.
  © Sputnik / Radoje Pantović
  "Noć u kući Ipatijevih" u bronzi, delo Zuraba Ceretelija, na kome je radio 36 godina.

  Zvanično priznata ekspertiza kaže da je „DNK analizom dokazano da su u blizini Jekaterinburga pronađeni ostaci članova carske porodice“. Na godišnjicu streljanja, 17. jula 1998. godine, sahranjeni su uz najveće državne počasti u Petropavlovskoj crkvi u Sankt Peterburgu, gde počivaju svi Romanovi.

  Ruska pravoslavna crkva je 2000. godine kanonizovala članove carske porodice.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ubistvo, Romanovi, car Nikolaj Drugi Romanov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga