07:55 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1033
  Pratite nas

  Rusko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je otmicu sedam ruskih državljana sa tankera u Gvinejskom zalivu i istaklo da pirati još uvek nisu izneli nikakve zahteve.

  „Prema informacijama ruske ambasade u Abudži i Kotonuu, 17. jula je u Gvinejskom zalivu, na 210 nautičkih milja od obale (zapadnoafričke države Benin) u neutralnim vodama, izvršen napad na tanker 'Kjurakao Trejder'. Razbojnici su uzeli kao taoce 13 osoba od 19 članova posade. Među njima je sedam Rusa“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva.

  Ruski spoljnopolitički resor dodaje da je operator tankera grčka kompanija „Alison Menadžment Korp“, a matična luka – grad Monrovija u Liberiji.

  „U napadu je učestvovalo osam naoružanih pirata. Za sada nisu izneli nikakve zahteve. Tanker je 19. jula stigao na dok nedaleko od luke Kotonu (u Beninu). Ambasade Rusije i Abudži i Kotonu stalno su u kontaktu sa nadležnim strukturama Nigerije i Benina, kao i sa predstavnicima kompanije koja je vlasnica broda. Preduzimaju se sve moguće mere kako bi se locirali i oslobodili oteti ruski državljani“, istaklo je rusko Ministarstvo.

  Gvinejski zaliv, koji se proteže od Senegala na severu Afrike do Angole na jugu, postao je najopasnija regija na svetu kada je reč o opasnosti od napada morskih razbojnika. U prvom kvartalu ove godine zabeleženo je 45 odsto svih slučajeva piratstva na svetu.

  Karakteristika pirata u tom području je da uzimaju članove posade kao taoce kako bi za njih dobili otkup. Prema podacima Međunarodnog pomorskog biroa, 90 odsto svih otmica mornara sa brodova u 2019. godini odigralo se u Gvinejskom zalivu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pirati, otmica, MIP Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga