00:30 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2418602
  Pratite nas

  Potencijalni kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da neće trpeti mešanje Rusije ili bilo koje druge države u izbore u toj zemlji.

  „Upozoravam Kremlj i druge strane vlade: ako mene izaberu za predsednika, smatraću strano mešanje u naše izbore neprijateljskim aktom koje će značajno uticati na odnose između SAD i vlade koja to bude radila“, navodi se u saopštenju koje je objavio njegov štab.

  Po rečima Bajdena, tokom njegovog predsedništva specijalne službe će informisati javnost o stranom mešanju, dok će administracija koristiti sve instrumente kako bi „naterala te države da plate“ za to što žele da urade.

  „Cena će biti: sankcije protiv finansijskog sektora, zamrzavanje imovine, odgovor na sajber-napade i otkrivanje korupcije. Može biti preduzet i širok spektar drugih akcija, u zavisnosti od prirode napada (na SAD)“, navodi se u saopštenju Bajdena.

  „Ne želim da izazovem eskalaciju napetosti sa Rusijom niti sa bilo kojom drugom državom. Više bih voleo da iskoristim energiju administracije za ujedinjenje međunarodne zajednice u borbi protiv kovida 19 i ekonomskih problema koje je on izazvao, kao i za borbu protiv drugih međunarodnih problema. Međutim, ako bilo koja sila nesmotreno odluči da se umeša u našu demokratiju, ja, kao predsednik, bez kolebanja ću je naterati da plati za to“, dodao je Bajden.

  Ovo nije prvi put da se Rusija neosnovano optužuje za mešanje u izborni proces u SAD. Istraga o mešanju u predsedničke izbore 2016. godine trajala je gotovo dve godine. Prošlog proleća, Robert Miler, tadašnji specijalni tužilac, priznao je da ne postoje dokazi o zaveri Trampa ili njegovih saradnika sa Moskvom. Bez obzira na to, on je optužio grupu ruskih građana za mešanje u izbore. U Kremlju su izjavili, da bez obzira na optužbe, Miler nije dostavio odgovarajuće dokaze. 

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga