17:40 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1181
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin nikada nije govorio da „Rusima u Siriji nije potreban Iran“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, komentarišući izjave bivšeg savetnika američkog predsednika za nacionalnu bebzednost Džona Boltona.

  „Gospodin Bolton nije imao razloga da citira predsednika Putina, makar samo zbog toga što predsednik Putin nikad nije rekao ništa slično. Nije po našim pravilima i tradicijama, a sigurno nije po pravilima lično predsednika Putina da pokuša da takve stvari radi iza leđa naših partnera“, objasnio je Lavrov na konferenciji za medije posle razgovora sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom u Moskvi.

  On je podsetio da je Iran jedan od inicijatora i učesnika astanskog formata.

  „Neću komentarisati težnje ili navike američkih penzionisanih političara da obavezno pišu memoare. I to da ih pišu u takvom vidu koji je povezan sa sudskim postupcima, iznošenjem optužbi. To je deo onoga što bi se moglo nazvati specifičnom političkom kulturom, kada to ne bi bila sasvim drugačija pojava od one koju obično podrazumevamo pod rečju ‘kultura’“, požalio se šef ruske diplomatije.

  Bolton je ranije u svojim memoarima naveo da je Putin na sastanku u Kremlju u junu 2018. godine uveravao da Rusija nije zainteresovano za prisustvo iranske vojske u Siriji, ali da s jedne strane ne može uticati na njihovo povlačenje iz zemlje, kao što to žele Sjedinjene Američke Države, a sa druge strane – ne namerava da ih zameni u sirijskom sukobu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  memoari, Sirija, Iran, Rusija, Džon Bolton
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga