17:06 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 317
  Pratite nas

  Ruska kompanija „IT Rev“ iz Perma napravila je aplikaciju koja meri da li vlasnik smartfona poštuje fizičku distancu i obaveštava ga kada se ljudi u njegovoj blizini nalaze na rastojanju manjem od dva metra, saopšteno je iz kompanije.

  Aplikacija „Hjuman radar“ radi po principu radara, prateći druge smartfone i uređaje na udaljenosti do osam metara.

  „U slučaju kontakta sa osobom na rastojanju manjeg od dva metra, ugrađeni brojač skreće pažnju na situaciju. Aplikacija prikazuje rizične kontakte u poslednjih sedam dana i detaljnu statistiku za poslednjih 48 sati sa naznačenim datumom i vremenom stupanja u kontakt“, objašnjavaju iz kompanije.

  Osnivač kompanije „IT Rev“ Anton Danjušin podseća da je poštovanje fizičke distance važna mera u borbi protiv širenja virusa korona. On je istakao da je teško „od oka“ proceniti neophodnu razdaljinu.

   „Nismo pronašli postojeće pandane, pa smo odlučili da ovaj proces automatizujemo, pojednostavljujući ga koliko je to moguće. Dodali smo brojač koji će samostalno odrediti stepen rizika“, dodao je Danjušin.

  Prema njegovim rečima, tokom godine planirano je da se aplikaciji doda mapa kontakata, kao i funkcija porodične kontrole sa informacijama o kontaktima svih članova porodice.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  mobilna aplikacija, ruska aplikacija, aplikacija, koronavirus, smartfon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga