07:45 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1573
  Pratite nas

  Jedan broj zapadnih država pokušava da „privatizuje“ sekretarijate međunarodnih organizacija, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  „Privrženost međunarodnom pravu je posebno važna, kada ceo niz država, pre svega na Zapadu, pokušava da interpretira međunarodno pravo, ne u njegovom izvornom smislu, već isključivo u svojim uskogrudim, geopolitičkim interesima“, rekao je Lavrov uoči početka sastanka sa predsednikom 75. zasedanja Generalne skupštine UN Volkanom Bozkirom u Moskvi.

  Ministar je naglasio da je primetno sve više pokušaja da se prepariraju međunarodne, univerzalne konvencije na takav način da se potkopa osnovni princip zajedničkog dogovora, nameću se, uključujući i putem glasanja, neke ideje koje se zatim predstavljaju kao mišljenje cele međunarodne zajednice.

  „U istom redu su i pokušaji da se privatizuju, da kažem stvari pravim imenom, međunarodni sekretarijati, sekretarijati međunarodnih organizacija, pokušavaju da preko osoblja sekretarijata zloupotrebljavaju njihov položaj međunarodnih civilnih službenika. U istom redu su i pokušaji da se promovišu, van okvira UN, neke ideje multilateralnosti koje uopšte nisu u skladu sa shvatanjem multilateralizma, koji se nalazi u osnovi povelje UN i oslanja se na princip ravnopravnosti svih država-članica“, naglasio je on.

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga