21:20 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1282
  Pratite nas

  Predsednik Komiteta ruske Državne dume za međunarodne odnose Leonid Slucki nazvao je neosnovanom optužbu SAD da je Rusija navodno odgovorna za pogoršanje rusko-američkih odnosa, istakavši da je Amerika „zaslepljena ambicijama hegemona, da preferira da čuje samo sebe“, kao i da belo naziva — crnim.

  „Optužbe američkog Stejt departmenta na račun Moskve da je odgovorna za pogoršanje rusko-američkih odnosa su u potpunosti neosnovane. Upravo su na inicijativu američke strane zamrznuti kontakti, između ostalog, na međuparlamentarnom nivou. Postoji konstantan priliv fejk informacija, izvrtanje činjenica o ulozi Rusije u međunarodnim pitanjim, kao i beskrajna demonizacija naše zemlje u informacionom prostoru“, rekao je Slucki novinarima.

  Prema njegovim rečima, rusofobija je postala dobitna karta u unutarpolitičkoj borbi u samoj Americi. On je istakao da reći u takvoj situaciji da je Moskva učinila gotovo nemogućim osiguranje napretka u odnosima s Vašingtonom znači „jednostavno nazvati belo - crnim“.

  Slucki je dodao da je Rusija zainteresovana za normalan i konstruktivan dijalog sa američkom stranom zasnovan na obostranom poštovanju i paritetu.

  „Dve najveće nuklearne sile na planeti jednostavno ne mogu da imaju odnose na tako niskom nivou. Ali, na veliku žalost, Vašington je kao i ranije zaslepljen ambicijama hegemona i radije čuje samo sebe“, zaključio je on.

  Ranije je zamenik američkog državnog sekretara Stiven Bigan izjavio da spoljna politika koju vodi Rusija onemogućava postizanje napretka u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

  Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini, gde se 2014. dogodio državni prevrat, i zbog Krima koji je nakon referenduma ušao u sastav Rusije. Zapadne zemlje optužile su Rusiju za mešanje u unutrašnja pitanja Ukrajine i uvele joj sankcije.

  Moskva je usvojila recipročne mere, više puta demantovala optužbe i izjavljivala da je kontraproduktivno da se sa njom razgovara jezikom sankcija. U poslednje vreme na Zapadu se sve više čuju mišljenja da je potrebno ukinuti sankcije Rusije.

  Tagovi:
  ambicije, hegemonija, optužbe, Leonid Slucki
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga