20:39 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1110
  Pratite nas

  Prvi serijski nosač raketa projekta 955A („Borej-A“) „Knez Oleg“ je porinut u vodu, a do kraja godine će biti u okviru Vojne morske flote Rusije. Podmornice su naoružane sa 16 interkontinentalnih raketa „Bulava“, koje mogu da ponesu od šest do deset nuklearnih jedinica individualnog navođenja.

  Istorija projekta „Borej“ je nastala početkom osamdesetih godina prošlog veka. Podmornice ovog tipa su planirane da zamene stare nuklearne podmornice treće generacije 667BDR „Lignja“, 667BDRM  „Delfin“ i 941 „Ajkula“.

  Prvi nosač raketa K-535, „Jurij Dolgorukov“, postao je deo vojne mornarice 2013. godine. Njegova izgradnja je još 1996. godine započeta, ali se odužila zbog nedostatka finansija i tehničkih problema prilikom izrade međukontinentalnih balističkih raketa R-30 „Bulava“, koje su planirane za lansiranje upravo sa takvih podmornica.

  Lansiranje rakete Bulava sa podmornice Jurij Dolgoruki na Belom moru
  Ministerstvo oboronы RF
  Lansiranje rakete "Bulava" sa podmornice "Jurij Dolgoruki" na Belom moru

  Posle „Jurija Dolgorukova“, isto krajem 2013. godine, flota je dobila i podmornicu K-550 „Aleksandar Nevski“, a 2014. godine – K551 „Vladimir Monomah“.

  Užasne i nečujne

  Paralelno su se, u jednoj od najvećih svetskih kompanija za projektovanje podmornica „Rubin“, bavili novom modernizovanom verzijom „Borej-A“ ili 955A. Glavno plovilo je bila podmornica K-549 „Knez Vladimir“, koja je vojnoj mornarici predata juna ove godine. U okviru projekta planira se i izgradnja podmornica: „Generalisimus Suvorov“, „Imperator Aleksandar III“ i „Knez Požarski“.

  Podmornice imaju 16 raketa „Bulava“, koje mogu da ponesu od šest do deset nuklearnih jedinica individualnog navođenja. Radijus delovanja R-30 može biti od 8.000 do 10.000 kilometara. Još jedna važna osobina ovih atomskih podmornica je što su skoro nečujne. Njihova nečujnost se postiže materijalima koji apsorbuju zvuk.

  Nuklearna podmornica projekta Borej Knez Vladimir
  © Sputnik / Oleg Kulešov
  Nuklearna podmornica projekta "Borej" "Knez Vladimir"
  „One su nečujne: skoro da je nemoguće pronaći ih u okeanu. Pritom one mogu naneti udarac ne samo ispod vode u okeanu, već i sa svojih baznih pozicija“, rekao je u intervjuu za RT vojni ekspert Viktor Litovkin.

  Po mišljenju analitičara, podmornice klase 955A su najsavršenije atomske podmornice sa nosačima raketa u svetu. Po svojim karakteristikama one prevazilaze analogične američke podmornice tipa „Ohajo“, koje su jedne od osnovnih nuklearnih sila Amerike. Podmornica „Knez Vladimir“ ima veću radnu dubinu zaranjanja - 400 metara u odnosu na 365 metara kod „Ohajo“. Ima i veću podvodnu brzinu – 30 čvorova u odnosu na 25 čvorova, dok je broj članova posade manji – 107 ljudi, dok „Ohajo“ ima 155 članova posade.

  Načelnik Generalštaba oružanih sila Rusije je još 2017. godine saopštio da su planovi da se u budućnosti naprave podmornice tipa „Borej-B“. Za sada nema detalja o tom projektu. Ujedno se razrađuju i projekti o nuklearnim podmornicama pete generacije, o kojima je 2018. godine govorio admiral Vladimir Koroljov.

  Nedostupne za obaveštajne službe

  Eksperti podvlače da će osnovni zadatak podmornice klase “Borej“ i „Borej-A“ biti nuklearno odvraćanje.

  Strateški zadatak je isti, kao kod svih nuklearnih trijada Rusije, - to je odvraćanje protivnika. On mora da zna, da će u slučaju napada dobiti kao odgovor raketno-nuklearni napad. Zato na podmornicama ima 16 raketa „Bulava“, kaže Litovkin.

  Po rečima Murahovskog, prednost takvih podmornica je njihova mobilnost i nevidljivost.

  Podmornice su, u odnosu na nadzemne sisteme međukontinentalnih balističkih raketa, skrivene od neprijatelja. Pošto se nalaze u područjima operativnog izmeštanja, one su faktički nedostupne za neprijateljsku obaveštajnu službu. To je najveća prednost. Na ovaj način je Rusija obezbedila pouzdanu zaštitu o mogućih napada“, zaključio je ekspert.
  Tagovi:
  raketa "Bulava", bulava, interkontinentalna balistička raketa, Rusija, nuklearne podmornice Borej, nuklearne podmornice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga