03:34 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 541
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin nije pokretao nikakve inicijative za priključivanje radu G7, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući reči nemačkog ministra spoljnih poslova koji se protivi vraćanju Rusije u G7.

  „Predsednik Putin nijednom nije pokretao nikakve inicijative kako bi se Rusija vratila radu ‘sedmorke’“, rekao je Peskov.

  On je podsetio da je postojao format G8, u okviru koga je trebalo da se održi samit u Sočiju, ali su učesnici odbili da dođu u Soči.

  „I od tada, zapravo, predsednik Putin ni jednom nije pokrenuo bilo kakvo ponovno formiranje“, dodao je Peskov.

  On je precizirao da Rusija ne teži da se uključi u G7 i da je zadovoljna efikasnošću rada formata G20.

  „Rusija ne teži da se pridruži G7, štaviše, Rusija je u više navrata govorila da je veoma zadovoljna efikasnošću rada u okviru formata kao što je G20, koji bolje odgovara savremenim,  ekonomskim stvarnostima sa stanovišta centara ekonomskog razvoja u svetu“, rekao je Peskov novinarima.

  Portparol Kremlja istakao je da G7 može da razgovara o globalnim ekonomskim pitanjima, ali teško da može da pretenduje na liderstvo u svetu.

  „Kako, na primer, može da se razgovara o nekim, recimo, svetskim sudbinama u oblasti ekonomije, društvenog razvoja ili nečeg drugog, ili politike bez učešća Indije, bez učešća Kine, Brazila, bez učešća Turske i mnogih drugih zemalja. Verovatno je moguće da se o tome jednostavno razgovara, ali teško je istovremeno pretendovati na nekakvo svetsko liderstvo“, objasnio je on.

  Ranije je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio da je nije moguće dalje proširivanje formata G7 i uključivanje Rusije u tu grupu.  

  Tagovi:
  G20, G7, Dmitrij Peskov, Hajko Mas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga