05:42 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1120
  Pratite nas

  U Rusiji je registrovano 118 vrsta testova, od kojih je 26 za otkrivanje infekcije virusom korona, izjavila je direktorka savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

  „Danas je u Rusiji registrovano i u upotrebi 118 različitih testova, od kojih je više od 50 ruske proizvodnje. Od ovog broja 92 služe za otkrivanje antitela na virus, a 26 se koriste za lančanu reakciju polimerizacije (PCR)“, objasnila je Popova virtuelnom simpozijumu „Uticaj pandemije kovida 19 i HIV-a na dostizanje ciljeva održivog razvoja“.

  Ona je istakla da 17 naučnih instituta u zemlji razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

  Ona je navela da je jedna vakcina prošla klinička ispitivanja na dobrovoljcima, a da Centar „Vektor“ razvija vakcinu u svojoj proizvodnji vakcinu na šest različitih tehnoloških platformi.  

  Popova je izdvojila vakcinu koju pravi „Vektor“ kao vakcinu koja u svom sastavu nema biološki agens, pa su negativne reakcije na nju minimalne.

  „Vakcina se razlikuje od svih sličnih, jer je peptidna, odnosno ne sadrži biološki agens ni u jednom delu i, prema tome, apsolutno je areaktogena“, istakla je Popova.

  Ranije je objavljeno da je „Vektor“ dobio 24. jula dozvolu da sprovodi klinička ispitivanja vakcine protiv kovida.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  antitela, kovid 19, virus korona, vakcine, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga