08:39 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Iskustvo i autoritet bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme bili su obuzdavajući faktor za one stranke u Kijevu koje su opredeljene za ratnu opciju kao način rešavanja pitanja Donbasa. U mnogim slučajevima sprečio je eskalaciju u tom regionu, kaže Boris Grizlov, predstavnik Rusije u Kontakt grupi koju je Kučma napustio.

  „Političko iskustvo i lični autoritet Leonida Kučme bili su faktori koji su obuzdavali aktivnosti kijevske ‘partije rata’ i u brojnim slučajevima pomogli su da se spreči eskalacija u tom regionu. Kada se, posle smene vlasti u Ukrajini, Kučma vratio u Kontakt grupu to je naišlo na pozitivan odjek među predstavnicima Donjecka i Luganska“, rekao je Grizlov.

  Kako je podsetio, na Minskim sporazumima u ime Ukrajine stoji upravo Kučmin potpis.

  „Naravno da stavovi Leonida Kučme i predstavnika Donbasa u Kontakt grupi nisu bili istovetni. Ali, Kučma je, za razliku od nekih drugih ukrajinskih političara, odlično razumeo opasnost od kijevskih vojnih avantura i nije bio pristalica prekida pregovora“, objašnjava Grizlov.

  Kako je dodao, upravo je Kučma učinio mnogo da se obaveze koje je Kijev preuzeo na sebe u okviru Minskih sporazuma i ispunjavaju.

  Iako se kraj tog procesa ne nazire, mere u cilju postizanja prekida vatre u Donbasu su poslednje u nizu mera koje je usaglasila Kontakt grupa uz učešće Kučme i to je veoma važan korak u pravom smeru, ocenio je ruski političar.

  „Ako kijevska strana bude poštovala režim prekida vatre to će biti važan dodatni uslov za nove korake u cilju rešavanja krize u Ukrajini“, zaključio je Grizlov.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  odlazak, kontakt-grupa, Donbas, Leonid Kučma, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga