06:01 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 543
  Pratite nas

  Kompanija „Nord strim 2“ uložila je žalbu na odluku Suda EU a u vezi Gasne direktive Evropske unije.

  „Kompanija ‘Nord strim 2’ ne slaže se sa argumentacijom suda a u vezi proceduralnih pitanja i, kao i do sada, uverena je da su dopune Gasne direktive nelegalna diskriminacija. U vezi s tim kompanija je danas podnela žalbu na odluku Evropskom sudu pravde u Luksemburgu“, navodi se u saopštenju.

  Sud EU je u maju odbacio žalbu kompanije povodom dopuna Gasne direktive EU – koja se odnosi na gasovode trećih zemalja.

  Dopunjena Gasna direktiva obuhvatila je ne samo nadzemne nego one delove gasovoda u EU koji idu po dnu mora.

  Prema novim stavkama, novi i postojeći gasovodi koji idu iz trećih zemalja u EU u teritorijalnim vodama država članica Unije moraju da budu u skladu s pravilima razdvajanja delatnosti eksploatacije i transporta gasa, dostupa trećih strana transportu gasa kroz gasovod.

  Projekat „Severni tok 2“

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod gradi se pored „Severnog toka“.

  Podsetimo, američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

  Tagovi:
  žalba, Nord strim, Severni tok 2, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga