03:57 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21051
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je potvrdilo da je primilo protestnu notu Kijeva u vezi sa paradom ruske mornarice na Crnom moru i saopštilo da je nota vraćena ukrajinskoj strani bez razmatranja.

  Komentarišući za Sputnjik izveštaje medija da je Ukrajina uputila protestnu notu, Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su „videli tu izjavu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine“.

  „Pomenuta nota zvanično je stigla na našu adresu. U skladu sa ustaljenom praksom, vratili smo je ukrajinskoj strani bez razmatranja, zbog činjenice da Ruska Federacija, kao suverena država, ima pravo da organizuje parade, proslave i druge događaje na svojoj teritoriji po sopstvenom nahođenju, bez koordinacije sa drugim državama“, istaklo je Ministarstvo.

  „Kolegama u Kijevu preporučili bismo da se oslobode iluzija i naviknu na ideju da su Republika Krim i grad Sevastopolj neotuđivi deo Ruske Federacije. Ovaj izbor napravili su stanovnici Krima 2014. godine“, zaključilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  Ruski mornari proslavili su u nedelju, 26. jula, Dan ruske mornarice paradama u svim većim bazama flote – od Petropavlovska Kamčatskog do Baltijska. Pomorske parade održane su u bazama flota i flotila u Sankt Peterburgu, Severomorsku, Baltijsku, Sevastopolju, Kaspijsku, Vladivostoku i sirijskom Tartusu.

  Krim je ponovo ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača u Republici Krimu i 95,6 odsto glasača u Sevastopolju. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

  Tagovi:
  Sevastopolj, protestna nota, parada, Ukrajina, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga