18:50 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31537
  Pratite nas

  Vakcinacija protiv gripa treba da bude dobrovoljna, ali je potrebno kompetentno informisati ljude o važnosti vakcinacije i učiniti proces što je moguće lakšim, izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Da li se vakcinisati protiv gripa ili ne lični je izbor svakog čoveka, ali to je takođe i ogromna odgovornost svake osobe za sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih, posebno roditelja za zdravlje svoje dece“, rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u Rusiji.

  „Naravno, princip dobrovoljnosti se mora strogo poštovati“, naglasio je on.

  Predsednik je naveo da je potrebno informisati ljude o važnosti vakcinacije protiv gripa i virusnih respiratornih infekcija, govoriti kada i u kojoj zdravstvenoj ustanovi se ona može besplatno obaviti, po mogućnosti bez čekanja u redu.

  Ruski lider rekao je da je najvažnije zaštititi život i zdravlje državljana Rusije i da vlasti moraju da polaze od te logike.

  Poverenje u vakcinu protiv kovida mora biti apsolutno

  Ključni zahtevi za vakcinu protiv virusa korona su njena dokazana efikasnost i bezbednost, poverenje u nju mora biti apsolutno, naglasio je ruski predsednik.

  „Zbog toga se mora postupati veoma pažljivo, poštujući sve zahteve i pravila u ovoj oblasti. Poverenje u vakcinu mora biti apsolutno“, precizirao je Putin i dodao da će se upravo odatle polaziti kada se budu donosile dalje odluke o vakcinaciji protiv virusa korona.

  U Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

  Tagovi:
  grip, kovid 19, vakcinacija, vakcina, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga