01:59 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 241
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kipra Nikos Anastasijadis razgovarali su telefonom o situaciji u istočnom delu Sredozemlja i perspektivama za rešavanje kiparskog pitanja, saopštio je Kremlj.

  U saopštenju se navodi da je razgovor održan na inicijativu kiparske strane.

  „Takođe su razmotrena regionalna pitanja, uključujući situaciju u Istočnom Sredozemlju i izgledi za rešavanje kiparskog pitanja“, navodi se u saopštenju.

  Dvojica lidera naglasili su potrebu za poboljšanjem pravnog okvira u finansijskoj i investicionoj oblasti, dodaje pres-služba Kremlja.

  „Istaknuto je uzajamno interesovanje za dalje jačanje trgovinskih, ekonomskih i humanitarnih veza između dveju zemalja“, zaključuje se u saopštenju.

  Kipar je defakto podeljen od 1974. godine nakon turske vojne invazije, koja je bila odgovor na pokušaj državnog udara na Kipru koji je izvršila grčka vojska. U noći 21. jula 1974. godine, turske oružane snage upale su na sever Kipra i zauzele 37 odsto teritorije zemlje. Na okupiranim teritorijama 1983. godine je proglašena Turska Republika Severni Kipar, koju je priznala samo Turska.

  Tagovi:
  Nikos Anastasijadis, Vladimir Putin, Rusija, Kipar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga