15:44 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  13102
  Pratite nas

  Ruski senator Aleksej Puško prokomentarisao je nedavnu inicijativu Poljske da preko Litvanije i Ukrajine realizuje inicijativu takozvanog „Lublilnskog trougla“ ocenivši da Varšava na taj način pokušava da se domogne obala „Crnog mora“.

  Kako je rekao, u pitanju je „stara mašta poljske elite“ još iz vremena Jozefa Pilsudskog, čuvenog maršala i prvog predsednika Poljske da se ta zemlja prostire od jednog mora do drugog.

  „Uz pomoć takozvanog Lublinskog trougla Poljska s pomoću Litvanije i Ukrajine namerava da se domogne Crnog mora. Takva politika poljske elite dovela je do tragedije za Poljsku“, ocenio je Puškov.

  Inače, o stvaranju „Lublinskog trougla“ nedavno je govorio i sam ministar inostranih poslova Poljske Jacek Čaputovič, koji je naveo da Varšava namerava da pojača diplomatske odnose sa Vlinjusom i Kijevom kako bi se razvilo „Istočno partnerstvo“.

  Prema njegovim rečima, cilj ove saradnje podrazumeva efikasniju borbu protiv virusa korona, podršku evroatlantskih težnji Ukrajine, ali i realizaciju ideju Poljske oko povezanosti sa „tri mora“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crno more, Ukrajina, Litvanija, Poljska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga