13:49 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1664
  Pratite nas

  Evropska unija je Rusiji, Kini i Koreji uvela sajber sankcije, koje su pritom zasnovane na neutemeljenim i izmišljenim činjenicama i Rusija ih neće ostaviti bez odgovora. U diplomatiji je sve jasno, kažu u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

  „Rešenje koje je 30. jula izdao Savet Evropske unije izaziva nedoumice, jer su mere jednostrane i odnose se na deo građana i organizacija Rusije, Kine i Severne Koreje. Sve je ponovo urađeno bez dokaza, sa izmišljenom informacijom da su umešani u neke sajber incidente, koji su se desili u prošlosti. Politička pozadina je očigledna“, kaže se u komentaru na internet stranici ruske diplomatske službe.

  Savet Evropske unije je juče saopštio da je usaglasio uvođenje individualnih sankcija građanima i organizacijama u Rusiji, Kini i Severnoj Koreji za sajber napade, koji ugrožavaju Evropsku uniju i države članice EU.

  Ograničavajuće mere su uvedene zbog, kako se navodi, pokušaja sajber napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja, a takođe za sajber napad korišćenjem zlonamernih softvera WannaCry, NotPetya i Operation Cloud Hopper.

  Pre nedelju dana je pokrenut postupak usaglašavalja mera. Tada je saopšteno da će te mere uključiti zamrzavanje imovine i putovanja u EU.

  Kako se navodi u komentarima Ministarstva inostranih poslova Rusije, Moskva priprema odgovor na mere.

  „Ovo je neprijateljska akcija Evropske unije i neće ostati bez odgovora. Kao što je poznato, u diplomatiji je sve „jasno“, kaže se u saopštenju.

  Pod sankcijama su se našli „Glavni centar specijalnih tehnologija" i četvoro državljana Rusije.

  Tagovi:
  sankcije, sankcije Rusiji, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga