04:13 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 210
  Pratite nas

  Ruski naučnici su napravili jedinstven kompleks spektralne analize, koji će omogućiti određivanje autentičnosti i čistoće dijamanata. Metoda ovih analiza je superiornija u odnosu na druge i nema promašaja u interpretaciji defekata, tvrde naučnici.

  Kompleks omogućava da se napravi razlika između prirodnog i sintetičkog dijamanta, da se utvrde primese u kamenu, njegova pogodnost da se iskoristi za izradu kvalitetnih brilijanata.  

  Naučnici Nacionalnog istraživačko-tehnološkog univerziteta „MISiS“ sa specijalistima „Severno-Kavkaskog univerziteta“ napravili su jedinstven kompleks spektralne analize dijamanata.

  Tehnologija dopušta da se bez promašaja i defekata odrede važne karakteristike dijamanata. Naučnici su objedinili tri tipa spektralne analize: Ramanovu i IK Furijeovu spektroskopiju, kao i spektrofotometriju.

  Metod Ramanove spektroskopije omogućava da se oceni uticaj termičkih obrada na promene u strukturi dijamanata. Metod IK Furijeove spektrometrije je efikasan za određivanje formi i količine primesa azota u strukturi kristala. Metod spektrofotometrije se koristi za proučavanje površine dijamanata, određivanje kvaliteta i defekata. Sve metode ne utiču na dijamant i ne menjaju njegova svojstva.

  „U našem poslu mnogo toga zavisi od sirovina, koje se koriste za izradu dijamanata. Od čistoće gasova,  defekata, strukture i hrapavosti dijamantskih podloga“, kaže rukovodilac projekta, menadžer Naučno-istraživačke laboratorije čvrstih materijala „MISiS“ Nikolaj Polušin.

  Naučnici tvrde, da novi kompleks omogućava da se odaberu kvalitetne dijamantske podloge za proizvodnju brilijanata velikog kvaliteta -1,5 karat. Takođe, uz pomoć nove tehnologije već su napravljeni unikatni dijamantski materijali koji se koriste za izradu naučnih instrumenata – detektora teških naelektrisanih čestica i neutrona i laseri velike čvrstine i snage.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, dijamanti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga