09:09 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1810
  Pratite nas

  Sedam laboratorija koje bi mogle raditi sa najopasnijim patogenima, pojaviće se u Kini do 2026. godine, navodi se u kineskom nacionalnom programu za osiguranje bezbednosti. Za sada u zemlji rada samo jedna takva laboratorija – u Vuhanu.

  Laboratorija u Vuhanu će vodeća, kroz koju će se vršiti međunarodna saradnja, između ostalog i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Ostale će podeliti oblasti istraživanja. Na primer, ona koja će biti otvorena u blizini ruskih granica, u području Harbina, baviće se zoonoznim infekcijama, kojima pripada i virus korona. Tom laboratorijom će upravljati Kineska akademija poljoprivrednih nauka. 

  „Harbin je centar provincije Hejlungđang, gde se nalaze mnoga prirodna žarišta virusa encefalitisa, kuge. Tako da je logično i opravdano to što će se laboratorija nalaziti tamo. Kini je sada važno da intenzivnije izrađuje metode za otkrivanje i borbu protiv prirodnih žarišta infekcija koje se sreću na njenoj teritoriji, kao i da spreči donošenje tih infekcija iz drugih država“, rekao je listu „Izvestija“ dopisni član Ruske akademije nauka Sergej Netesov.

  Po njegovim rečima, i Rusija u Habarovsku ima sličnu laboratoriju. Pošto je njeno postojanje opravdano postojanjem nekoliko prirodnih žarišta opasnih infekcija na teritoriji Habarovskog kraja, njen rad ne izaziva nikakve sumnje kod kineske strane.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga