07:26 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1144
  Pratite nas

  Vaseljenski partijarh Vartolomej nije mogao da utiče na odluku turskih vlasti o promeni statusa Aja Sofije, jer ga one ne shvataju ozbiljno i ignorišu ga, izjavio je predsednik Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne veze, mitropolit volokolamski Ilarion.

  „Neki govore da je partijarh Vartolomej mogao da spreči pretvaranje Aja Sofije u džamiju, ali da to nije učinio, sa čime takođe ne mogu da se složim. On nije mogao da spreči to, kao što već godinama ne može da realizuje otvaranje bogoslovske škole na ostrvu Halki. Turske vlasti ignorišu partijarha Vartolomeja“, izjavio je Ilarion za crnogorski program „E-Litija“.

  Prema njegovim rečima, neki mediji tvrde da je partijarh Vartolomej sam kriv za to što je Aja Sofija postala džamija, jer je navodno „on podelio pravoslavnu crkvu zbog čega ga je Bog kaznio“.

  „Nikako ne mogu da se složim sa tim. Pretvaranje Aja Sofije u džamiju je udarac za ceo hrišćanski svet. Nas, naravno, veoma ražalošćuje činjenica da je pravoslavni svet primilo taj tužan događaj iznutra podeljen. Ne samo da nam nanose udarce spolja, već i sami sebi to činimo iznutra. To je veoma tužno“, istakao je Ilarion.

  Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

  Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aja Sofija, vaseljenski patrijarh Vartolomej, Ruska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga