18:30 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1201
  Pratite nas

  Četiri puka Strateških raketnih snaga Rusije dobiće ove godine raketne sisteme „Avangard“ i „Jars“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  „Isporuka lansirnih sistema i sistema za podršku omogućiće da se ove godine četiri raketna puka naoružaju raketnim sistemima 'Jars' i „Avangard'“, saopštilo je Ministarstvo.

  Kako se navodi, Strateške raketne snage su prošle godine dobile oko 100 novih glavnih jedinica naoružanja i vojne tehnike, a još toliko će dobiti do kraja ove godine.

  Udeo savremenih raketnih sistema kojima će raspolagati Strateške raketne snage Rusije će zahvaljujući tome porasti do 81 odsto. Udeo savremenog oružja u oružanim snagama Rusije bi do kraja godine trebalo da dostigne 70 odsto, saopšteno je ranije.

  „Naoružavanje Strateških raketnih snaga savremenim strateškim sistemima realizuje se pre roka“, rekao je ruski miistar odbrane Sergej Šojgu, koji je danas u poseti Tejkovskoj jedinici Strateških raketnih snaga Rusije u Ivanovskoj oblasti.

  RS-24 „Jars“ je ruska interkontinentalna balistička raketa. Može biti raspoređena na mobilnim sistemima, ali i u dobro zaštićenim podzemnim silosima.

  „Avangard“ ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.

  Tagovi:
  RS-24 jars, avangard, šojgu, Ruske strateške raketne snage, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga