21:14 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11918
  Pratite nas

  Ruski Vojno-industrijski kompleks je objavio da je glavni problem sa tenkom „Armata“ rešen - dobija novu optičku opremu za noćno osmatranje.

  Rusija je još u vreme Sovjetskog saveza zaostajala za Zapadom i godinama je kupovala infracrvene nišane od država članica NATO. Posle 2014. godine isporuke su prekinute. 

  Ministar industrije i trgovine Denis Manturov je objavio, da su rešena sva pitanja sa infracrvenim nišanima i motorima tenka T-14 „Armata“. Sada „motor ima upravo one parametre i tehničke karakteristike koje se nalaze u tehničkom projektu“, prenosi portal „Vzgljad“.

  „Osnovni problem tenka „Armata“ je to što je prvobitna oprema bila skupa i proizvodila se u inostranstvu“, napomenuo je urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Aleksej Leonkov.

  Eksperti podsećaju da postoji bliži i dalji infracrveni dijapazon, u kome i nastaju toplotno-infracrvene slike.

  „U periodu Sovjetskog Saveza nisu obraćali pažnju na daleki spektar, tako smo i zaostali u odnosu na Zapad, posebno Francusku“, seća se član ekspertskog saveza Vojno-industrijske komisije, rezervni pukovnik Viktor Murakovski. Kada se primi infracrveno zračenje, ako se poveća daljina za određivanje cilja, toplotni kontrast objekta je jasnije vidljiv.

  „Potrebna su nam jedinjenja kadmijuma, žive i telura, ali mi ih do skora nismo imali, kupovali smo ih od Francuza,“ navodi Murakovski.

  Poslednjih godina Rusija ima jedinjenja koja su joj potrebna i dovoljna kako bi se „Armata“ opremila infracrvenim zracima. „Ali ubuduće je potrebno napraviti serijsku proizvodnju“, ukazuje Murahovski.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, tenk, naoruženje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga