22:13 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11023
  Pratite nas

  Ljudi koji prime novu rusku vakcinu protiv virusa korona biće imuni na njega do dve godine, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

  Ministar zdravlja Mihail Muraškov rekao je da je vakcina nastala u istraživačkom centru „Gamaleja“, koji je radio na pronalaženju vakcine i da pritom koriste oprobane procedure uzgoja vektora adenovirusa.

  „Želeo bih da naglasim da su istraživači iz naših naučnih centara još 1990-ih godina uspešno eksperimentisali sa pripremom za genske terapije. Daljim istraživanjima formirana je univerzalna platforma za izradu vakcina protiv različitih infektivnih bolesti, a na tim platformama su naučni istraživači i naši stručnjaci uspeli da naprave šest vakcina koje su u različitoj meri u upotrebi u Rusiji“, izjavio je Muraško i naveo kao primere vakcine protiv ebola virusa i virusa korona tipa MERS-KoV.

  Istovremeno, direktor Nacionalnog istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio je da preparat koristi adenovirusne kontejnere za isporuku gena koji kodiraju proteine „korone“ kod virusa. Unosiće se dva puta.

  Epruvete za analizu krvi dobrovoljaca za ispitivanje vakcine protiv virusa korona
  © Foto : Press-služba Minoboronы RF

  Kao što je naučnik pojasnio, isti gen se uvodi na različite nosioce, što omogućava dobijanje zaštitnog imuniteta, pritom tokom dužeg vremenskog perioda.

  Kako kaže, takav pristup garantuje s velikom verovatnoćom da će osoba koja je primila ovu vakcinu u „pojačanoj“ verziji biti zaštićena od moguće zaraze virusom korona „najmanje dve godine, a verovatno i na duži period“.

  Gincburg je takođe precizirao da je takav dugoročni efekat leka dokazan tokom zajedničkog rada Naučno-istraživačkog centra i medicinskih ustanova ruskog Ministarstva odbrane u afričkoj Gvineji na vakcinama protiv virusa ebole.

  Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  virus korona, vakcina, Rusija, Ministarstvo zdravlja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga