04:55 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1470
  Pratite nas

  Moskva smatra da je nedopustivo manipulisanje temom virusa korona ili ili bioterorizma u oportunističke svrhe, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

  Ministar je istakao da postoje mnogobrojne spekulacije na temu pretnje korišćenja kovida 19 od strane terorista.

  „U nekim regionima sveta primećuju se pokušaji terorista da iskoriste uslove pandemije i poteškoće koje su povezane s njom kako bi proširili svoj uticaj, paniku i mizantropske ideje, kao i da bi popunili redove svojih pristalica, pre svega na štetu onih koji su razočarani u postupke vlasti u uslovima krize“, rekao je.

  Kako kaže, o temi rizika od bioterorizma se već mnogo godina diskutuje na međunarodnim platformama i aktuelna situacija prirodno podstiče takve diskusije.

  „Dodaću da u kontekstu pandemije ili van njega smatramo apsolutno nedopustivim da se manipuliše temom virusa korona ili bioterorizma u oportunističke svrhe, uključujući i u obliku provokativnih izjava i destruktivnih informativnih kampanja. Takve kampanje imaju za cilj jačanje ideološkog i moralnog pritiska na druge države ili međunarodne organizacije“, izjavio je Lavrov.

  Inicijativa Rusije za borbu protiv hemijskog i biološkog terorizma

  Ministar je takođe podsetio na problem sprečavanja da u ruke terorista dospeju opasne hemikalije i biološki agensi, kao i tehnologije za proizvodnju hemijskog i biološkog oružja. On je podsetio da je Rusija u martu 2016. godine na Ženevskoj konferenciji o razoružanju podnela predlog za razvijanje Međunarodne konvencije za borbu protiv akata hemijskog i biološkog terorizma.

  „Ta inicijativa ima za cilj da eliminiše postojeće rupe u međunarodnom pravu, koje ne dozvoljavaju da se operativno i efikasno odgovori na kvalitativno novu pretnju terorizma sa upotrebom oružja za masovno uništenje. Ta pretnja postaje sve veće, sistemske i prekogranične prirode“, rekao je ministar.

  On je dodao da su antiterorističke odredbe, sadržane u postojećim međunarodnim instrumentima, ograničene u svojoj primeni, jer su usmerene na specifične ciljeve za postizanje kojih su i razvijene.

  „Međunarodna konvencija koju je predložila Rusija je multidisciplinarna u pogledu zadataka koje rešava, nalazi se na preseku neširenja, razoružanja i antiterorističkih napora. Važno je da ona uspostavlja norme direktnog delovanja, jasno kriminalizujući takva krivična dela“, pojasnio je ministar.

  Lavrov je istakao da razvoj konvencije ne ograničava interese drugih zemalja, a da će njeno usvajanje „doprineti jačanju bezbednosti svih država bez izuzetaka ─ na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou“. Pored toga, rekao je da bi inicijativa pomenute konvencije mogla da bude „pravo sredstvo za deblokadu pregovaračkog rada na Konferenciji o razoružanju u celini“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sergej Lavrov, manipulacija, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga